Tekijät: Riikka Honkamäki ja Riina Joensuu, Reisjärven opisto

Reisjärven opistolaiset pohtivat opiskelun monimuotoisuutta: se vaatii itse­kuria ja sinnikkyyttä, mutta tuo myös iloa. Ajatuksia kertovat peruskoulun käyneet, lukion käynyt ja Yhdysvalloissa toisen asteen käyneet opiskelijat.

Opistolaiset olivat sitä mieltä, että opistossa oppitunnit ovat rennompia ja oppiaineet ovat perustuneet enemmän omiin valintoihin.
– Yrittäjyyslinjalla olen oppinut uusia asioita kirjanpidosta sekä projektien suunnittelusta. Omalta mukavuusalueelta olen poistunut esiintymisjännityksen kohtaamisella, sanoo Eero Byman.
Opiskelu ei ole pelkkää kirjoista pänttäämistä, vaan yhdessä tehdään paljon.
– Täällä oppii enemmän sellaista sosiaalista puolta ja itsestä uusia juttuja, ei niinkään lukuaineita, huomauttaa Viivi Räihä.
Opiskeluympäristö on turvallinen ja kotoisa.
– Opiskelu on miellyttävämpää, koska kaikilla on samat arvot ja opetetaan niiden pohjalta, kertoo Janette Haapasaari.

Kuva: Joel Tahkola

Opiskelu kuuluu jokaisen ihmisen elämään. Jokainen käy peruskoulun, jonka jälkeen mahdollisesti jatkaa lukioon tai ammattikouluun, ja siitä ehkä vielä korkeakouluun.
Koska opiskelu vie suuren osan elämästä, sen aikana on paljon aikaa miettiä, mitä se merkitsee. Jos opiskelun tavoitteena on pelkkä suoriutuminen, opitut asiat eivät välttämättä jää päähän. Tämän takia kannattaa olla myös muita tavoitteita. Joillekin opiskelu voi merkitä hyviä arvosanoja, täysillä puurtamista ja mahdollisuutta oppia uusia asioita, toiselle taas vahvuuksien löytämistä ja heikkouksien kehittämistä.
Koulussa joutuu pistämään itsensä likoon ja olemaan sinnikäs.
– Opiskelu on opettanut itsekuria ja ajanhallintaa, koska opiskelun takia joutuu tekemään itselle rutiinin, hoksauttaa Colleen Nevala.

Maailma ei kaadu huonoon numeroon.

Stressi kuuluu usein myös opiskeluun. Opistolaisten mielestä stressiä voivat aiheuttaa niin oppiaineisiin liittyvät työt ja kokeet kuin myös sosiaaliset tilanteet. Näitä tilanteita voi olla esimerkiksi oman kaveriporukan löytäminen ja hyväksytyksi tuleminen.
– Lukiossa oli paljon enemmän porukoita, joissa uskovaisen ei ollut hyvä olla, sanoo Sasha Niemelä.
Opistolaiset kertoivat myös esimerkiksi suurten projektien, pitkien kirjoitelmien, vaikeiden aineiden ja kokeiden tuovan stressiä. Vaikka tulee epäonnistumisia koulussa, siitä ei kannata lannistua.
– Maailma ei kaadu huonoon numeroon, aina voi yrittää uudelleen, huomauttaa Pihla Paaso.

Kuva: Joel Tahkola

Opistolaiset purkavat stressiä esimerkiksi kuuntelemalla musiikkia, soittamalla, liikkumalla ja tekemällä jotain mielekästä.
– Kun joku asia stressaa paljon, ei pysty kunnolla opiskelemaan, sanoo Colleen Nevala.
Sen takia on hyvä olla keinoja, joilla pystyy hallitsemaan stressiä ja rentoutumaan.
– Joskus pidän taukoja opiskelusta, vaikka pitäisi opiskella, koska olisin muuten liian stressaantunut, kertoo Sasha Niemelä.
Pihla Paaso huomauttaa, kuinka kannattaa myös suunnitella opiskelua etukäteen, esimerkiksi aikatauluttaa sitä.

Hyvä ryhmähenki ja yhteinen huumori luovat opiskelun iloa.

Opiskelu ei ole kuitenkaan pelkkää stressiä tai uusien asioiden oppimista, vaan siitä saa myös iloa. Opiskelun iloa tuovat onnistumiset ja motivoivat asiat, kuten kannustava opettaja ja opiskeluympäristö. Iloa tuo myös se, kun muistaa opitut asiat ja voi jakaa taitojaan muille.
Opistolaisten mielestä opiskelu on mielekkäämpää, kun opiskelee yhdessä kaverin kanssa ja opiskeltava asia on itseä kiinnostava. Hyvä ryhmähenki ja yhteinen huumori luovat opiskelun iloa.

Uskominen tuo turvaa opiskeluun.
– Mitä tahansa tapahtuu, se on osa Jumalan suunnitelmaa, kiteyttää Sasha Niemelä.
Jos ei pääse esimerkiksi opiskelemaan haluamaansa opiskelupaikkaan, on turvallista ajatella, että niin on tarkoitettu. Jumalalla on jokaiselle oma suunnitelmansa.
– Kun tuntuu, että opiskelussa kaikki menee päin seiniä, myöhemmin uskovaisten ystävien seurassa huomaa, ettei koulu olekaan kaikista tärkein asia elämässä, huomauttaa Colleen Nevala.

 

Opistolaisten vinkit opiskeluun:
– Opiskele ajoissa.
– Hoida koulu hyvin, mutta ei liian vakavasti.
– Kuuntele tunnilla aktiivisesti ja tee omia muistiinpanoja.
– Vietä vapaa-aikaa.
– Harrasta.
– Ole luonnossa.
– Ole läheisten kanssa (ja hoida kotieläimiä).
– Jos epäonnistut, ei pidä lannistua.
– Hyvät arvosanat eivät määrittele sinua.
– Ole koulussa sellaisten kanssa, jotka antavat sinun olla oma itsesi.