Jumalan luomana ainutkertainen ihminen

Teksti: Anna-Leea Honkala
Kuva: Henri Syri

Jokainen nuori saa rauhassa kehittyä sellaiseksi kuin hänen on tarkoitus olla. Valinnat ohjaavat elämän suuntaa.

Porvoon rauhanyhdistyksellä järjestettiin yläkoululaisten raamattuluokka perjantaina 19. huhtikuuta. Anni Mäkinen oli kutsuttu alustajaksi ja aiheena oli Jumalan luomana ainutkertainen ihminen.

– Kerta kaikkiaan se on näin, että jokainen on ainutkertainen ja arvokas, Mäkinen aloitti.

Hän puhui nuorille asioista, jotka vaikuttavat nuoren kehitykseen.

– Murrosikäisen tehtävä on vahvistua itsessään ja tulla sellaiseksi, mikä hänen on tarkoitus olla, hän summasi.

Kasvurauha nuorelle

Aivot kehittyvät voimakkaasti ja ovat yliherkkiä erilaisille asioille, häiriötekijöillekin. Mäkinen nosti esille riippuvuutta aiheuttavia asioita, joita ovat some, päihteet, pelit ja porno.

– Nuoren aivot ja nuori tarvitsevat kasvurauhaa. Se voi häiriintyä, jos on koukussa riippuvuutta aiheuttaviin asioihin, vaikkapa erilaisiin somekanaviin, kertoi Mäkinen.

Mäkinen puhui kiusaamisesta, sillä myös se vaurioittaa aivoja.

– Ei ole mitään sellaista syytä, että jotain pitäisi kiusata. Se on aina kiusaajan syy. Kiusaajassa on jokin vika, ei kiusatussa.

Mäkinen muistutti, että uskovaisille on annettu tehtävä elää maan päällä sovussa keskenään ja puhua totta toisilleen ja toisistaan.

Seksuaalisuuden korostuminen

– Aikamme on todella seksistinen, nuorillekin tarjolla on monenlaista materiaalia, kertoi Mäkinen.

– Raamatun mukainen opetus seksuaalisesta läheisyydestä kuulostaa tänä päivänä vanhanaikaiselta. Se on kuitenkin Jumalan tahdon mukaista ja on tarkoitettu suojelemaan elämää, hän jatkoi.

Avioliitossa seksuaalinen läheisyys ja seksi on puolisoiden yhteinen asia. Se sisältää kunnioitusta, lämpöä, rakkautta, vastuuta, sitoutumista, iloa ja molemminpuolista nautintoa. Mäkinen puhui nuorille, että he voivat olla ihan rauhassa koulun terveystiedon tunneilla, vaikka asiat siellä aiheuttaisivatkin hämmennystä. Hän rohkaisi nuoria puhumaan näistä asioista uskovaisten aikuisten kanssa.

Erilaisuuden hyväksyminen

– Jumala loi meidät erilaisiksi miehiksi ja naisiksi. Sukupuoli-identiteetin kehittymisessä on erilaisia vaiheita. Kehitykseen voi liittyä hämmennystäkin, mutta kaikki kehitys on hienoa ja kaunista, Mäkinen kertoi.

Mäkinen muistutti, että on hyvä olla joustava toisia kohtaan ja hyväksyä kaikkien erilaisuuden. Hän puhui Jumalan luomistyöstä, joka oli hyvää. Syntiinlankeemuksen myötä maailmassa on kärsimystä ja kuolema. Jumala sallii intersukupuolisten ihmisten syntymän ja ihmisen, joka ei selkeästi koe olevansa mies tai nainen. Jumala ei myöskään ole tarkoittanut kaikille aviopuolisoa.

– Sekin on Jumalan sallimusta, että maailmassa on ihmisiä, jotka eivät voi rakastua vastakkaista sukupuolta olevaan ihmiseen. Nämä voivat olla hämmentäviä asioita, alustaja totesi.

Valinnat vaikuttavat

Mäkinen muistutti, että jokaisen ihmisarvo on ehdoton ja kaikki ovat yhtä arvokkaita Jumalan silmissä. Jokaisen ihmisen tärkein toive on myös tulla rakastetuksi, arvostetuksi ja hyväksytyksi sellaisena kuin on.

– Me olemme syntyneet jonkinlaisiksi, sille emme voi mitään. Miten me elämäämme eletään, se on oma valinta, Mäkinen sanoi.
Lopuksi nuoria muistutettiin, että ei ole olemassa sellaista rikettä tai mokaa, jota ei saisi anteeksi.

 

Kuvassa Anni Mäkinen pitämässä raamattuluokkaa.

Paikalla olleiden nuorten ajatuksia ja kuvia on tällä viikolla ilmestyvässä Päivämiehessä.