Tietää, että riittää

Teksti ja kuva: Auri

 

Täällä kerännyt kultaa

etsinyt timantteja

ja löytänyt

 

minun taskuissani ei ole mitään

mutta sydämessä muistoja

ihmisiä ja iloja tallessa.

 

Välillä tuntuu, että opisto on nyt melkein koko elämä. Tosiasia on, että eihän se ole, mutta mitä jos se tuntuu siltä? Koko elämä ei kai voi olla ystävät, keskustelut, seikkailut ja ystävät taas. Miksihän ei voisi olla?

Mutta ei opisto ole mikään täydellisyyden tyyssija. Monestikin vaikeat päivät ovat tuntuneet ihan kamalilta, ja yksi lause on saattanut heittää tunteet ihan toiseen ääripäähän. On rankkaa, kun tunteet tuntuvat niin vahvasti ja vaihtelevat. Tosi hyvässä päivässä voi olla sellaisia hetkiä, että kaikki kaatuu päälle, mutta hyvien hetkien ajatteleminen saa muistamaan, kuinka elämässä on oikeasti paljon sellaista, mistä olla kiitollinen.

 Olen ymmärtänyt enemmän, millainen olen.

Täällä olen löytänyt itsestäni niin paljon enemmän, tajunnut, että millaisesta elämästä haaveilen, tai ymmärtänyt enemmän millainen ihminen minä olen. Olenko minä se, millainen olen omassa mielessä vai millainen olen muille? Ainakin haluaisin olla muille aina ystävällinen, näyttää heille, kuinka välitän. Opistosta olen löytänyt niin paljon sellaisia ihmisiä, joille haluaisin sanoa, miten arvokkaita he ovat.

 

Se on paljon

nauraa

ihan ilman häpeää

hammasrivi loistaen

ja silmät sikkaralla

 

se on paljon 

puhua

ja jakaa ajatuksistaan

muutakin kuin päivänselviä

itsestäänselvyyksiä

 

ja eniten

on tuntea.

 

Ehkä se on joku identiteettikriisi, jos tuntuu, että on ihan eri ihminen kuin vaikkapa puoli vuotta sitten, eikä tiedä millainen on sitten oikeasti. Erilaiset ystävät saavat itsestä esiin niin erilaisia piirteitä ja puolia. Jonkun kanssa saattaa olla ihan pelle, nauraa enemmän kuin puhua. Olla vaan, ilman suodatinta, ilman miettimistä onko järkevä vai ei. Ja toisen kanssa mennään syvemmälle, puhutaan ja pohditaan, vain välillä nauretaan. Puhutaan syntyjä syviä, mietitään fiiliksiä, nykyhetkeä ja tulevaisuutta. Joidenkin kanssa tehdään asioita, opetellaan, seikkaillaan, fiilistellään. Ei tarvitse välttämättä edes puhua paljoa, kun tietää että riittää, ja on mukava vaan olla. Onko tuollaisissa ystävyyksissä arvoeroa?

En minä ole kaikkien lempi-ihminen.

Kaikenlaisia ystäviä ja keskusteluja tarvitaan, ja näkemyserot tuovat vain lisämaustetta. Saa haastaa itseään ja toista, pystytäänkö väittelemään ilman, että mennään henkilökohtaisuuksiin? Osaanko kilpailuhenkisenä myöntää välillä olevani väärässä? Ja jos olen mielestäni oikeassa, osaanhan arvostaa toisen mielipidettä tai oikeutta siihen? Eräs aikuinen opistossa sanoi itselleni tärkeän ajatuksen: ”Kun pystyy olla toisen seurassa myös niiden ominaisuuksien kanssa, joista voi tulla torjutuksi, tulee oikeasti nähdyksi.”

Opistossa olen tajunnut lauseen ”Ole oma itsesi, niin löydät omanlaisia ihmisiä ympärillesi” merkityksen paremmin. Ajatus siitä, että kai minä kelpaan, on vahvistunut. En minä ihan varmastikaan ole kaikkien lempi-ihminen, mutta ei kai kukaan ole. Olen tällainen, Jumalan luoma, ja haluaisin, että muilla on hyvä olla mun seurassa.

 

enemmän pelkään harmaata

kuin kaikkien värien sekoitusta

pinkkiä sinistä vihreää oranssia

mustaakin ja valkoista

haluan nähdä kaikki värit

löytää kaikki hienot maisemat

nauraa ja nauttia

olla vanhanakin vielä osaksi nuori

 

enemmän pelkään, etten säry mistään

kuin että säryn ja korjaudun

saan voimaa kasvaa siitä vahvemmaksi

rakastavammaksi.