Jokainen on joskus epävarma
Teksti ja kuva: Onni Moisio
Amanda Humalajoki opiskelee peruskoulussa viimeistä vuotta. Hän toteaa itsensä vertaamisen muihin lisäävän epävarmuuden tunnetta. Läheisiltä tuleva rohkaisu puolestaan auttaa hyväksymään itsensä.
Oletko kokenut joskus epävarmuutta tai erilaisuutta?
Varmasti jokainen meistä kokee joskus epävarmuutta tai erilaisuutta, ja se kuuluu elämään. Niin myös minä olen kokenut ja tiedän, että tulen vielä monesti eri tilanteissa kokemaan. Itsellä niiden kokemusten syntymiseen on vaikuttanut paljon se, että minua on kiusattu. Kiusaamisen kohteena ollessa tuntee itsensä monesti hyvin erilaiseksi ja on epävarma itsestään. Tulee ajatus, että itsessä on jotain vikaa, vaikka se ei pidäkään paikkaansa.
Myös itsensä vertaaminen muihin on lisännyt epävarmuuden tunnetta itsestäni. Ajan saatossa olen ymmärtänyt, että vertaaminen ei ole hyväksi itselle eikä muutenkaan kannata, koska emme ole samanlaisia, eikä meidän kuulukaan olla.
Miten kohtaat erilaisuutta leirillä? Miten nämä asiat näkyvät?
Kohtaamalla jokaisen avoimesti, kuuntelemalla, kannustamalla, turvallisesti ja aidosti läsnä olemalla. Jokainen meistä on erinäköinen ja luonteeltaan erilainen. Joku on herkkä, puhelias, vilkas tai rauhallinen. Harrastamme eri asioita ja toimimme tilanteissa eri tavoilla. Leirillä toinen on taitava säestäjä, toinen voi olla hyvä eri peleissä tai leikeissä.
Miten epävarmaa voidaan rohkaista? Millaista rohkaisua sinä olet saanut?
Ymmärtämällä, tukemalla ja rohkaisemalla olemaan oma itsensä juuri sellaisenaan. Itse olen saanut tukea ja rohkaisua epävarmuuteen omilta ystäviltä ja perheeltä, se on ollut mulle tosi tärkeää.
Mitä terveisiä lähettäisit epävarmuutta kokevalle nuorelle?
Kukaan meistä ei ole täydellinen ja jokaisella meistä on omat vahvuudet ja heikkoudet. Ole rohkeasti oma itsesi, se auttaa sinua löytämään sellaisia ihmisiä elämääsi, jotka hyväksyvät ja välittävät sinusta juuri sellaisena kuin olet.