Ajatuksia somesta. Mikä olisi hyvä ja sopivasti?

Olin nuorten perjantai -illassa Oulussa. Aiheena oli some. Keskustelimme esimerkiksi siitä, mitä hyötyjä ja haittoja somesta on: miten voisi vähentää puhelimen turhaa selailua ja niin edelleen. Oon ylipäänsä viime aikoina pohtinut muun muassa mun toisessa blogissa sitä,  mikä olisi puhelimen käytössä hyvä ja sopivasti.

 

Myönnän, että oon riippuvainen somen käytöstä. Toisinaan huomaan selaavani samoja sovelluksia uudelleen ja uudelleen. ”Ehkä sinne on nyt päivittynyt jotain uutta.” Ensin Insta, sitten Snäppi ja sitten Youtube. Käytän mun päivistä ihan liian paljon aikaa siihen, että tiedän, mitä ystävät tekevät ja mitä maailmalla tapahtuu.
Seuraamasi henkilö elää täysin erilaista elämää.
Somen välityksellä tulee paljon turhaa ja ylimääräistä informaatiota. Melkein jokainen Snäpin käyttäjä voi varmasti samaistua öitä- ja huomenta-snäppeihin. Ne on pieniä asioita, mutta ne vie aikaa ja energiaa pois tärkeämmistä asioista. Voi olla, etten enää jaksakaan reagoida siihen, että jostakusta on tullut täti tai kaverilla menee huonosti. Toisinaan huomaan tiuskivani läheisilleni, jos joku tulee keskeyttämään puhelimella oloni.

 

Nuorten perjantaissa keskustelimme siitä, että on hyvä uskovaisena kysyä itseltään, mikä on elämässä tärkeintä. Onko se Instagramin säännöllinen päivittäminen, aktiivisuus somessa vai se, että olemme uskomassa ja pääsemme kerran taivaan kotiin. Olisi myös hyvä toisinaan keskustella ystävien ja vaikka oman perheen kanssa rajoista, joista kannattaa pitää kiinni. Herkästi iltaisin puhelinta tulee tsekkailtua ja yöunet jäävät vähemmälle. Toisaalta kannattaa myös miettiä, mikä on uskovaiselle sopivaa sisältöä. Seuraanko Instagramissa julkkiksia, esimerkiksi jotain tunnettua artistia? Kohtaavatko omat arvoni hänen arvojensa kanssa? Vaikka sisältö sinänsä olisi hyvää, kannattaa muistaa, että seuraamasi henkilö elää täysin erilaista elämää. Hän saattaa päivittää Instagramiin tärkeistä asioista, mutta samalla laulaa huumeista ja alkoholin käytöstä.
On tärkeää kohdata lähimmäisiä myös somen ulkopuolella.
Nuoret pohtivat perjantaina rauhanyhdistyksellä, että hyviä keinoja puhelimen käytön vähentämiseen on ottaa hetkellisesti ilmoitukset pois, poistaa joku koukuttava sovellus hetkeksi tai kirjautua ulos sovelluksista aina käytön jälkeen. Näin melkein huomaamatta tulee oltua ottamatta puhelinta käteen aina, kun tulee vähänkään tylsä hetki.
On tärkeää kohdata lähimmäisiä myös somen ulkopuolella: jutella tärkeistä asioista ja kysellä kuulumisia. Ne tuovat paljon rikkautta omaan elämään. On myös helpompi ymmärtää, mitä toinen tarkoittaa puheillaan, kun voi nähdä ilmeet ja eleet. Viestien kautta voi herkästi tapahtua väärinkäsityksiä. Muista, että lähimmäiset ovat kuitenkin tuki ja turva tämän maailman keskellä. He ovat lähellä, kun tarvitset kuuntelevia korvia ja olkapäätä johon nojata.

 

Matilda Nissinen
19-vuotias lähihoitajaopiskelija, joka nauttii luonnosta, kirjoittamisesta ja valokuvaamisesta
kuva: Matilda Nissinen