Normaalia kouluarkea turvallisessa ympäristössä

Miten sosiaaliseen opistoelämään sopeutuu?

Ei tarvitse välttämättä olla erityisen rohkea saadakseen kavereita. Minun kokemukseni mukaan jokaiselle tullaan juttelemaan, ja varsinkin kämpässä ujoimmatkin uskaltaa jutella ja tutustua kämppäkavereihin. Välillä saattaa olla liikaa melua, mutta onneksi opisto on iso rakennus ja rauhallisia nurkkiakin löytyy. Kannattaa heti opiston alussa sopia huonekaverin kanssa pelisäännöt oman ajan saamiseksi. Opistossa on myös hyvät kuraattorit ja psykologit, joille kannattaa mennä puhumaan, jos siltä tuntuu. Itsellä on välillä rankkoja päiviä, mutta onneksi hyviä päiviä on reippaasti enemmän.
Niklas Savolainen, Jämsän opiston presidentti

 

Ole oma itsesi ja toimi, miten itsestäsi tuntuu hyvältä! Kun ihmiset käyvät tutuiksi, ei sosiaalisuus ole enää niin iso rasite, eikä opistossa tarvitse olla koko ajan sosiaalinen ja avoin. Tärkeintä on kuunnella itseään ja tajuta, milloin tarvitsee omaa rauhaa. Kun mää haluan olla rauhassa, lähden ulos tai omalle kämpälle, omaan huoneeseen. Mulla oli sisarusten kautta aika realistiset kuvitelmat opistosta. Tiesin, ettei täälläkään ole aina hauskaa ja juhlaa, vaan normaalia kouluarkea. Täällä on samat tunteet ja vuoristoradat kuin muuallakin. Koen kuitenkin, että minut on hyväksytty kokonaisena, mikä on ollut minulle todella tärkeä kokemus. Opistossa on ollut myös turvallista uskoa. On onnellista käydä koulua, jossa saa joka aamu uskoa kaikki synnit anteeksi ja korjata kömmähdykset evankeliumilla.
Seela Laitinen, Reisjärven opiston presidentti

Opisto on turvallinen ympäristö kasvattaa omaa rohkeutta ja sosiaalisia taitoja. Minä totuin nopeasti, koska olen sosiaalinen persoona ja nautin, kun pääsen juttelemaan monille ihmisille päivän aikana. Pääosan ajasta opistossa on ihan huippua olla, koska koko ajan on halutessaan tekemistä ja kavereita. Harvoin tulee tylsää. Alun sosiaalisessa ähkyssä minua auttoi jaksamaan keskusteluhetket pienen porukan kanssa jossain rauhallisessa paikassa. Helpotti vähän irtautua yleisestä meiningistä. Ja nukkuminen on iso juttu jaksamisen kannalta. Opistossa oman ajan ottaminen on pitkälti itsestä kiinni. Ulkona tilaa on paljon, ja muun muassa metsäpolku tai järven ranta ovat oivia paikkoja ajatusten tuulettamiselle.                       Aaron Simuna, Ranuan opistoneuvoston puheenjohtaja

Miksi opistoon kannattaisi hakea?

Ei kannata jättää hakematta opistoon ainakaan sen takia, että on kiire lähteä opiskelemaan ja valmistua. Näin lukiolaisena voin sanoa, että vuotta myöhemmin valmistuminen ei haittaa ollenkaan, ja taskuun jää muistorikas ja värikäs opistovuosi, josta parhaiten mieleeni ovat jääneet erätaidon opintojen yönylivaellukset.Opistovuosi ei ollut minulle mitenkään henkisesti helppo vuosi. En osannut olla aina rennosti niin suuren ihmisjoukon keskellä. Esimerkiksi luonnossa oli kuitenkin helppo jutella ja tutustua muihin opistolaisiin. Sain opistosta samanhenkisiä kavereita, joiden kanssa on retkeilty ja mökkeilty.
Johanna Holmi, 2 vuotta sitten Ranuan opistossa

On ollut ilo huomata, että opistossa syntyneet ystävyyssuhteet ovat kantaneet jo useita vuosia. Lisäksi monet opistolaiset tuntuvat tutuilta, vaikkei heihin olisi tutustunut opistossa henkilökohtaisesti. Siksi vieraaseen kaupunkiin muuttaessa siellä asuviin opistolaisiin paremmin tutustuminen on helpompaa kuin täysin tuntemattomiin tutustuminen.
Emmi Saukonoja, 3 vuotta sitten Jämsän opistossa

 

Minä hain opistoon, koska halusin yläkoulun jälkeen laajentaa yhteyttä omanikäisiin uskovaisiin nuoriin kotipaikkakuntani ulkopuolelta. Opiston aikana olen saanut myös monien keskustelujen kautta vastauksia uskonelämän ja muihin mieltä kaivertaviin kysymyksiin. Uskoni on saanut vahvistua hartauksien ja seurojen myötä. Mandi Heikkilä, tänä lukuvuonna Jämsän opistossa

Opistovuosi yrittäjyyslinjalla antoi ystäviä, hyvän pohjan rakentaa tulevaisuutta ja avasi uusia mahdollisuuksia. Vuoden aikana sain valtavasti rohkeutta, josta nykyisessä myyntialan työssäni ja aiemmin käymissäni varusmiespalveluksessa ja liiketalouden opinnoissa on ollut hyötyä. Opistossa sain itsenäistyä ja kasvaa vuoden turvallisessa ympäristössä. Uskoni omakohtaistui, ja pääsin keskustelemaan monista kysymyksistä. Vuoden aikana pääsin kokeilemaan uusia harrastuksia kuten kuoroja ja puukäsitöissä koneiden ja puun käsittelyä.
Anton Nissilä, 3 vuotta sitten Reisjärven opistossa

 

Millaiset ovat henkilökunnan ja opistolaisten välit opistossa?

Seela: Me ollaan samalla puolella. Henkilökunta haluaa kuulla ja auttaa oikeasti. Samoin me opistolaiset halutaan kunnioittaa ja olla luottamuksen arvoisia henkilökunnalle.

Aaron: Meillä on hyvät välit. Opettajat ovat yhtä lailla ihmisiä kuin opistolaisetkin, ja normaalien ristiriitatilanteiden jälkeen on saanut hoitaa asian evankeliumilla, mikä on ihana asia. Henkilökunta pitää meistä hyvää huolta!

Mandi: Paljon luottamuksellisuudesta kertoo se, että väärinymmärryksistä ja muista vastaavista tilanteista pystytään keskustelemaan avoimesti, tilanteet voidaan sopia ja sen jälkeen unohtaa. Uskallan sanoa, että jokaisella opistolaisella on opistossa joku aikuinen, jonka puoleen kääntyä ongelmatilanteissa.

Piirros Jobi Tölli, graafinen toteutus Timo Kinnunen