Ahdistukseen auttaa emotionaalinen tuki

Teksti ja kuva: Päivikki Mutanen

Oulussa opiskeleva Paulus Hiltunen, 16, kertoo ahdistuksen olevan tuttu tunne, mutta hän myös tietää, mikä siihen auttaa.

Nykyään puhutaan paljon nuorten ahdistuneisuuden lisääntymisestä. Mitä ajattelet siitä?
Voisin kuvitella, että nykynuoriso on ahdistuneempaa kuin aikaisemmin, koska sosiaalisessa mediassa näkyy helposti synkkää sisältöä. TikTokia selatessa näkee paljon uutisia esimerkiksi väkivallasta ja sairauksista, eikä siinä tule ajatelleeksi, että se vaikuttaisi maailmankuvaan. Mutta ne jää kuitenkin jonnekin mielen perukoille. On huolestuttavaa, jos alkaa ajatella, että ei oo hyvää tulevaisuutta.

Milloin sinua on ahdistanut?
Monestikin. Muutin tänä syksynä pois kotoa opiskelemaan Ouluun. Ahdisti lähteä kotoa ja tulla uuteen kouluun. Lisäksi on ahdistanut, että mikä musta tulee isona. Muutokseen liittyy aina ahdistus, mutta olin kuitenkin avoimena menossa uutta päin. Olin halunnut tulla Ouluun opiskelemaan ja oppia itsenäistä asumista.

Mikä sinua on auttanut ahdistuksessa?
Läheiset ja tyttöystävä ovat auttaneet paljon. Oon käynyt isoveljen kanssa saunomassa ja viettänyt siskon lasten kanssa aikaa. Ollaan juteltu päivän kuulumisia ja syöty yhdessä. Oon soitellut kotiin. Kotona kalastin paljon, ja haluaisin täälläkin päästä kalastamaan. Juoksulenkillä saan ajatuksia muualle. Oon miettinyt, mistä kaikesta oon jo selvinnyt, ja luottanut siihen, että lopulta kaikki järjestyy. Vaikka tuntuisi pahalta tilanne, niin valoa on tunnelin päässä. Monesti ei huomaa, mikä on jo hyvin, koska ahdistus on niin iso.
Uskon kannalta ajattelen, että Jumalalla on omat suunnitelmansa elämälleni, eikä mun tarvi olla heitteillä. Halusin aluksi Rovaniemelle, mutta pääsinkin Ouluun. Niin sen kuului mennä. Täällä asuu sisaruksia ja perusasiat on hyvin.

Mitä haluaisit sanoa ahdistuksen kanssa kamppailevalle?
Löydä ihminen, joka välittää sinusta ja puhu hänelle! Oon oppinut, että monesti ahdistuksessa ei auta looginen ratkaisu, vaan enemmän tarvii emotionaalista tukea, vaikka lämpimiä sanoja tai halausta.  Huomion voi kiinnittää myös hyviin asioihin. On katto pään päällä ja jotain syötävää. On kyky nähdä tai kävellä. Ahdistus ei sitten tunnukaan niin vakavalta. Lopulta monella asialla ei oo väliä, kun niitä laittaa mittakaavaan.