Sain aikanaan rippilahjaksi isovanhemmiltani oman kameran. Se on edelleen tallessa, mutta sitä ei tule enää käytettyä. Kamerassa on moottorisoitu filmin kelaus, eli filmiä ei pidä pyörittää käsin takaisin filmirullaan sen täytyttyä. Nykyään kännykällä on helppo ottaa hyvälaatuisia kuvia ja videonpätkiä. Niistä näkee heti, onko kuva onnistunut. Yksi iso muutos kuvaamisessa on tapahtunut näiden parinkymmenen vuoden aikana: ihmiset kuvaavat nyt paljon itseään. Räpsinpä selfieitä toisinaan itsekin.

Netistä löytyy valtavasti ohjeita siihen, miten voi ottaa itsestään mahdollisimman hyvän ja houkuttelevan kuvan. Ja erilaisilla kuvankäsittelyillä voi yrittää tehdä kuvasta vielä paremman näköisen. Minä-keskeisyys on tullut vahvasti joka puolelle. Useat maailmanlaajuisten tuotteiden ja brändien nimetkin alkavat My- tai I- etuliitteellä. Omasta itsestä on tullut nykyajan ihmiselle kaiken mitta ja keskipiste. Vain sillä tuntuu olevan väliä, miltä minusta tuntuu ja miten minä koen.

Onnekseni olen saanut kasvaa suuressa perheessä. Joskus saatoin kyllä harmitella sitä, että minulla ei ole omaa huonetta tai että vaatteet ja tavarat olivat usein isompien sisarusten vanhoja. Isossa joukossa oli pakko oppia ottamaan toiset huomioon. Maailma ei ole vain minä.
Itsekkyys ja omaan napaan tuijottaminen on helposti lähellä myös uskovaista. Itseään saa arvostaa ja itsestä huolehtia, mutta itsekkyys on syntiä. Kristinopissa todetaan itsekkyyden ja ylpeyden synneistä: ”Kun ihminen kaikessa etsii omaa etuansa, hänen syntinsä on itsekkyyttä”. Ylpeä ihminen ”ihailee ja korottaa itseään ja haluaa tulla toimeen vain oman itsensä varassa”. (KO 23.) Paavali muistuttaa kirjeessään: ”Älkää – – päästäkö itsekästä luontoanne valloilleen, vaan rakastakaa ja palvelkaa toisianne” (Gal. 5:13). Näinhän neuvoo myös rakkauden kaksoiskäskyn jälkipuolisko. Paavalin neuvo filippiläisille on hyvä neuvo myös meille nykyajan ihmisille: ”Älkää tehkö mitään itsekkyydestä tai turhamaisuudesta, vaan olkaa nöyriä ja pitäkää kukin toista parempana kuin itseänne. Älkää tavoitelko vain omaa etuanne vaan myös muiden parasta.” (Fil. 2:3-4.)

Pekka Kainua