17.3.2020

Laitoin jokin aika sitten Kapsäkkijuttujen Instagram-tilille kysymyslaatikon, jossa tiedustelin seuraajilta lauluja, jotka tuottavat heille iloa. Kysymys liittyi tämänviikkoisen Päivämiehen sivuilla ilmestyvän Kapsäkin teemaan Ilona.

Vastauksia tuli mukavasti  – olin selvästi osunut lähelle ilon ydintä. Vastausryöppyä oli mukava purkaa, sillä postista kävi ilmi, että juuri laulut ovat usein niitä, jotka jäävät muistuttamaan menneistä merkittävistä tapahtumista. Kyllä minunkin rippilauluni Oi mull’ on onnenpäivä muistuttaa yhä usein Siikatörmä viitosesta. Tuosta laulusta olikin eräs vastaaja kommentoinut: ”Siinä on ihanat sanat ja melodia ja kun se alkaa ni tulee jotenkin mahtava olo”.

”Siionin laulu 202 on jääny kaikilta leireiltä mieleen.”

”Sl 176 koska se oli minun konfirmaatiolaulu ja se on muutenkin lohdullinen ja ihana”

”Siionin laulu 212 uudella ystävä porukalla laulettiin laulua”

”Sl 202. Tämä laulettiin kun olin ry:llä eka kertaa parannuksen armon saatuani. Puhutteli kovasti.”

Ystävien ja perheen yhteiset laulu- ja musisointihetket lienevät yksi parhaista ajanvieton tavoista. Siionin laulujen ja virsien sanat kuulostavat osuvan kuoren alle. Usealle vastaajalle iloa tuottivat laulut, jotka kertovat taivaan kodista, uskovaisten päämäärästä.

”’Mun kotini taivaassa ihana on.’ Se antaa voimaa kilvoitteluun uskon tiellä, kun on määränpää.”

”Ratki taivaassa -laulu tuo lämmintä mieltä. Se kertoo kauniisti päämäärästä, Taivaan kodista.”

”Srk:n levyä Iloa taivastiellä on aina mukava kuunnella. Lauluista välittyy vahvasti uskomisen ilo ja taivastoivo.”

”SL 260 ”Mun kotini taivaassa ihana on..”

 

Mitä muuta laulut tarjoavat kuin iloa? Lohtua ja turvaa ainakin. Merkittävä osa tulleista vastauksista sisälsi kuvailua siitä, millaisia tunteita laulu itsessä herättää.

”Sl 182, ku se on niin lohdullinen, totta ja turvallinen laulu”

”Siionin laulu 122, Jumalan rauhaan jälleen, koska ihana aatella että ku palaa esimerkiks leireiltä kotiin saa luottaa siihen, ettei jumala hylkää ja on meidän kanssa. Ihana lähtä kotiin tän laulun jälkeen <3”

”Sl 200. Niin osuva ja lohdullinen laulu. Myös kaunis sävelmä.”

Laulujen ja virsien suosio vaikutti jakautuvan melko tasaisesti, eikä selvästi erottuvaa suosikkia ollut. Siionin laulu 202 Uskon tietä nyt kuljen sekä Siionin laulu 200 Rakas isä taivaassa olivat vastausten perusteella usein leireillä ja muissa kokoontumisissa laulettuja. Eräs vastaus kiteytti mielestäni koko kyselyn: ”Suunnilleen kaikki siionin laulut tuo uskon ilon esiin, varsinkin jos laulaa kaveriporukan kans <3”.

Leppoisia laulutuokioita!

Eeva / Kapsäkkijutut