Mistä aikaa nukkumiselle?

Aikuiset jaksavat aina muistuttaa, kuinka tärkeää nukkuminen olisi oppimisen, kasvamisen ja jaksamisen kannalta. Se on tietenkin aivan totta, mutta sitä ei aina jaksa ajatella, kun nukkumaan mennessä saattaa mieluummin ottaa puhelimen esiin kuin laittaa silmät kiinni.

Olisi oikeasti paljon helpompi olla ja elää, jos vain jaksaisi tarpeeksi välittää nukkumisen riittävyydestä. Etenkin lomilla unirytmi kääntyy päälaelleen ainakin meidän perheessämme.

Kuten arvata saattaa, koe ei mennyt ollenkaan hyvin.

Minulla on liikaakin omakohtaista kokemusta huonosta unirytmistä ja sen aiheuttamasta väsymyksestä. Viime syksynä olin kerrankin päättänyt lukea biologian kokeeseen, sillä en ollut ikinä aikaisemmin tehnyt niin.

Kuitenkin muutama päivä ennen koetta hyvä romaani löysi tiensä luokseni. Sitä lukiessani valvoin reilusti yli neljään yöllä. Aamulla olin totta kai hyvin väsynyt, enkä jaksanut keskittyä koulussa oikein mihinkään.

Kun kotona otin biologian kirjan esille, nukahdin melkein saman tien. Seuraavan kerran heräsin noin kuuden tunnin päästä, kun olikin jo taas aika mennä nukkumaan. Kuten arvata saattaa, koe ei mennyt ollenkaan hyvin.

Unirytmin voi sekoittaa hetkessä tuosta vain.

Tuoltakin tilanteelta olisin välttynyt terveellisemmillä elämäntavoilla. Unirytmin voi kuitenkin sekoittaa hetkessä tuosta vain, ja sen korjaamiseen menee harmittavasti moninkertainen aika.

Nukkumiselta aikaa nuorten keskuudessa vie yleisimmin varmaan puhelin. On niin helppoa ottaa puhelin esille, kun uni ei ihan heti tulekaan. Puhelin kuitenkin vain vaikeuttaa nukahtamista, sillä sen tuottama sininen valo vaikuttaa aivojen unihormonin tuottamiseen haitallisesti.

Minulta eniten nukkumisaikaa vievät kirjat. Niitä tulee helposti luettua useampana yönä, vaikka seuraavana päivänä olisi koulua. Yksi inhottavimmista tunteista mitä tiedän, on mennä kouluun täysin valvotun yön jälkeen ja yrittää pysytellä aamutunnit hereillä.

Veera Kämäräinen
Kirjoittaja on 15-vuotias rovaniemeläinen, joka tykkää lukea ja kuunnella paljon kirjoja.

Kuva: Eveliina Saukko