Kesätöihin Ruotsiin. Apua! Miten tuun koskaan selviytymään hengissä kahta kuukautta vieraassa maassa? Miksi koskaan edes lupauduin lähtemään niin kauas kotoa, jossa kommunikointi tapahtuu pääsääntöisesti ruotsiksi?

Yksi vuorokausi meni siihen, että matkustin Raahesta Boråsiin. Juna-, laiva- ja bussimatkat tuli hyvin tutuksi. Boråsissa vuokraisäntä kävi hakemassa rinkkamme autolla, me kesätyöläiset kävelimme asunnolle pienten reppujen kanssa. Pari päivää saimme tutustua kaupunkiin ennen töiden alkua.

Aluksi töissä olin ujo,  hädin tuskin uskalsin puhua yhtään mitään kenellekään. Seurasin sivusta ja pohdin päässäni, et miten tuun selviämään, vaikka lähihoitajan ammatin oon opiskellut Suomessa. Mutta niin siitä vaan selvittiin. Reissusta tuli lopulta ihmeellinen.

Kaikkea tehtiin, mutta paljon jäi vielä tekemättä ja näkemättä.

Reissussa tuli opittua lisää muun muassa omasta ammatista ja tutustui uusiin ihmisiin. Omat kesätyöni oli öisin, joten yöhoitajakavereiden kanssa tuli vietettyä jonkin verran aikaa. Mielessä nyt onkin ne lentävät lauseet töistä tai kämpiltä. Kahteen kuukauteen mahtui myös jonkin verran säheltämistä, mutta luonteelleni ominaista se kun on, niin ei voi mitään. Onneksi vakituiset työntekijät ymmärsivät ja naureskelivat kömmähdyksilleni.

Kaikkea tehtiin, mutta paljon jäi vielä tekemättä ja näkemättä. Vaikka reissu meni vähällä nukkumisella, oli se kaikin puolin ikimuistoinen reissu. Yhtä kokemusta rikkaampana ja yhden pitkäaikaisen unelman täytyttyä oli hyvä lähteä takaisin Suomeen, jossa odotti kahden viikon karanteeni.

Karanteeniaika meni kotona, asuntoautossa majaillen ja ihmetellen, minkälainen kesä oli. Opin kuuntelemaan ja puhumaan ruotsia. Samalla tuli todettua se, että isänmaan arvostus kaikkine ylellisyyksineen parani kesän selviytymisreissun jälkeen.

Syyskuun alusta muutin takaisin Joensuuhun, omakotitaloon kolmen ystävän kanssa. Elo täällä on tuntunut paljon kodinomaisemmalta kuin aikaisemmin kerrostalossa. Täällä saadaan nauttia omasta rauhasta, tehdä syksyn puutarhahommia ja kaikkea muuta kivaa ihan kyllästymiseen asti. Tämä on ollut unelma, ja se on nyt päässyt toteutumaan. Tykkään!