Oikeat arvot harrastamisen taustana

Teksti: Klaus Kallioranta

Juttu on julkaistu kesäkuun Kapsäkissä, jonka aiheena oli liikunta.

Olen lapsesta asti pitänyt liikkumisesta. Nuorempana pelasin joukkuepelejä – sählyä, jääkiekkoa ja jalkapalloa – mutta vanhemmiten olen kallistunut yksilölajien puoleen. Humoristisesti olen sanonut, että olen liikunnan harrastajana siirtynyt ikämieslajeihin: pyöräilyä hybridipyörällä, kävelylenkkejä ja perinteisen hiihtoa.

Mikä on sinun suhteesi liikuntaan? Mikä on lempilajisi? Liikunta on hyvä harrastus. Oikeassa suhteessa harrastettuna se voi tuoda arkeen lisää virtaa ja hyvää mieltä ja sillä on myös suotuisia terveysvaikutuksia.
Parhaimmillaan liikunnan harrastaminen palvelee Jumalan ihmiselle antamaa käskyä huolehtia luomakunnasta. Kun pidämme huolta itsestämme, pidämme huolta Jumalan kuvaksi luodusta ihmisestä.

Hyvän kunnon tavoittelu saattaa pahimmillaan vääristää kuvaamme omasta itsestämme.

Voiko liikunnasta seurata sitten mitään huonoa? Varjopuolia voi tietysti olla muitakin, mutta mieleeni tulee ainakin kaksi asiaa: ajankäyttö ja vääristynyt kuva itsestä.
Liikunta vie totta kai aikaa ja olisikin paikallaan aika ajoin miettiä, miltä kaikelta sinänsä hyvään käytetty aika on pois. Olisi hyvä, jos meillä säilyisi mielessä oikea asioiden tärkeysjärjestys, niin että oma kuntoiluharrastus ei menisi Jumalan sanan kuulemisen tai läheisten tarpeiden edelle.
Paavalin sanat hänen nuorelle uskonveljelleen Timoteukselle ovat hyvä neuvo muillekin: ”Ruumiin harjoittamisesta on vain vähän hyötyä, mutta oikeasta uskosta on hyötyä kaikkeen, sillä siihen liittyy lupaus sekä nykyisestä että tulevasta elämästä” (1. Tim. 4:8).

Sosiaalinen media suoltaa koko ajan kuvia ja sanoja hyvää fyysistä kuntoa ja itsekuria ihannoivasta kulttuurista. Hyvä fyysinen kunto on parhaimmillaan erinomainen asia, mutta sen tavoittelu saattaa pahimmillaan vääristää kuvaamme omasta itsestämme.
Peilissä ei enää näy Jumalan luomaa, omana itsenään arvokasta ihmistä, vaan riittämätön ihminen, joka tarvitsee vielä vähän lisää treeniä ja tarkempaa ruokavaliota. Antakoon Jumala viisautta ja armollisuutta näissäkin elämän paineissa.
Koetetaan välttää karikoita ja iloita hyvistä harrastuksista. Suomen kesä on kaunis ja kutsuu liikkumaan.