Haaveesta tuli totta uudella paikkakunnalla

Milla-Riina Junttila

Ellinoora Mehtälä muutti viime syksynä Ouluun päästessään opiskelemaan luokanopettajaksi Oulun yliopistoon. Kaupunki oli hänelle tuttu jo ennestään, koska siellä asuu jo useita isosisaruksia. Ellinoora oli muuttamisesta innoissaan, mutta se myös jännitti.
– Isossa perheessä kasvaneena mietitytti, kuinka sopeudun asumaan yksin.
Myös virallisten asioiden hoitaminen vaati opettelua, koska se oli aivan uutta kotona asuneelle nuorelle. Oli huolehdittava vuokra- ja sähkösopimukset sekä Kelan tukihakemukset, jotka tuntuivatkin melko vaikeilta aluksi.
– Vanhempani ovat auttaneet asioiden hoitamisessa ja tukea on luvassa jatkossakin. Tämä on vähentänyt jännitystä ja luonut turvallisuutta sekä itseluottamusta omaan pärjäämiseen, Ellinoora pohtii.

Minua on yllättänyt se, miten paljon ruokaan kuluu rahaa.

Vastuu omasta hyvinvoinnista ja perusasioista huolehtimisesta siirtyy muuton myötä kokonaan itselle. Ellinoora toteaakin jännittäneensä sitä, kuinka elämä lähtee soljumaan.
– Ruokaakin pitäisi muistaa tehdä ja syödäkin vielä, hän nauraa.
Syksyn kuluessa Ellinoora on huomannut, että hän pärjää. Päivärytmi on pysynyt hyvänä koulun ansiosta. Rahan käyttämistä on kuitenkin pitänyt harjoitella
– Minua on yllättänyt se, miten paljon ruokaan kuluu rahaa.
Yksinasumisen mukava puoli on esimerkiksi se, että saa päättää asioista ihan oman tahdon mukaan. Ellinoora kertookin alkaneensa nauttia omasta rauhasta ja päätäntävallasta. Uuteen opiskelupaikkaan liittyi sekin jännitys, löytyykö uusia ystäviä.
– Olen saanut uskovaisia opiskelukavereita yliopistolta, hän iloitsee.
Oulun rauhanyhdistys oli Ellinooralle jo ennestään tuttu, ja sinne on ollut helppo mennä. Erityisen mukavia ovat keskiviikkoillan seurat, jolloin paikalla on paljon muitakin nuoria.

Opiskelupaikka ja sosiaaliset suhteet uudella paikkakunnalla ovat Ellinooralle tärkeitä. Lapsuudenkoti on noin tunnin ajomatkan päässä, mikä on turvallisuudentunnetta lisäävä asia.
– Olen kiitollinen Taivaan Isälle, että asiat ovat järjestyneet kaikin puolin hyvin, ja saan toteuttaa haavettani opiskella luokanopettajaksi.

Kuva: Fannimaria Mehtälä