Teksti: Inkeri Heikkala

Kuva haastateltavalta

Kuka olet?
Olen yhdeksäntoistavuotias Iita Sarajärvi, Ranuan soiden keskellä kasvanut ja Lapin erämaissa viihtyvä ikuinen haaveilija.

Kapsäkin teemana on Mieheksi ja naiseksi luotu. Miten ja millaisena aihe näyttäytyy nykyajan nuorten elämässä?
Aihe on todella pinnalla nykyajan nuorten elämässä. Sosiaalisen median päivitykset ja kommenttikentät tuntuvat täyttyvän tästä aiheesta. Tuntuu, että nykyajan maailma ja suurin osa nykyajan nuorista ei jaa käsitystä siitä, että ihminen olisi luotu mieheksi ja naiseksi, vaan sukupuolia tuntuu olevan yhtä monia kuin taivaalla on tähtiä. Aihe on melko arka ja vaikeakin, ja valtavirran vastaiset ajatukset nähdään usein syrjivinä tai jopa loukkaavina.

Onko asia noussut keskusteluun kouluissa, kodeissa, opiskelupaikoissa tai uskovaisten nuorten tapaamisissa?
Ei oikeastaan kovin useasti ole noussut. Olen törmännyt keskusteluun aiheesta lähinnä sosiaalisessa mediassa.

Koetko, että asiasta on tullut jotenkin muotijuttu? Tuoko se paineita tai epävarmuuksia?
Tavallaan joo. Tuntuu, että nykyajan maailmassa pitäisi pyrkiä olemaan jotain muuta kuin tavallinen. Mitä enemmän massasta poikkeava, sitä parempi, myös sukupuolien osalta. Uskon, että asian pinnalla oleminen aiheuttaa paljon epävarmuutta. Itseään etsivä nuori voi olla välillä hukassa itsensä kanssa, eikä aina osaa sanoa, mikä oikein on. Varsinkin tällaisessa herkässä elämänvaiheessa eläessä puheet useista sukupuolista voivat hämmentää nuorta.

Miten uskovaisena voi suhtautua asiaan?
Uskovaisena voi turvallisesti luottaa siihen, että ihminen on todella luotu mieheksi ja naiseksi, kuten Raamattu opettaa. “Ja Jumala loi ihmisen kuvakseen, Jumalan kuvaksi hän hänet loi, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät” (1. Moos 1:27). Tämä näkemys voi joistakin ihmisistä nykyään tuntua vanhanaikaiselta tai jotenkin mustavalkoiselta, mutta uskovaisena ajattelen, että Jumalan luomistyö on sellaisenaan täydellinen.

Miten erilaisia ihmisiä pitäisi kohdata?
Tasa-arvoisesti. Kaikki ihmiset ovat yhtä arvokkaita ja kaikkia pitää kunnioittaa. Maailmaan mahtuu kuitenkin monenlaisia ihmisiä ja sitä kautta myös erilaisia näkemyksiä asioista. Se, että kaksi ihmistä ajattelee jostain asiasta eri tavalla, ei tarkoita sitä, etteivätkö he voisi kunnioittaa toisiaan.