Musiikin lahjasta saa nauttia

Ruotsissa, Mockfjärdissä asuva Johannes Löppönen on harrastanut musiikkia lapsesta lähtien.

Kerro musiikki-harrastuksestasi!

Lapsena lauloin kuorossa ja kävin pianotunneilla. Motivaatio hiipui, mutta palasi myöhemmin. Halusin oppia säestämään ja aloin uudelleen opettelemaan nuotteja. Ensimmäisenä tavoitteenani oli opetella soittamaan yksi Siionin laulu. Huomasin edistyväni. Se motivoi jatkamaan.
Opistovuosi oli positiivinen kokemus musiikkiharrastustani ajatellen. Sain osallistua kuoroihin ja kehittyä musiikillisesti yhdessä toisten kanssa. Se rohkaisi esiintymään suurten ihmisjoukkojen edessä. Aloin soittaa raamattuluokissa ja seuroissa. Laulan rauhanyhdistyksen kuorossa ja olen opetellut soittamaan myös urkuja. Pidän yhdessä musisoinnista, siinä tulee yhteenkuuluvuuden tunne.

Liittyykö musiikin harrastamiseen uskovaisena vaaroja?

Soitan myös klassisia kappaleita. Musiikkia valitessa on tärkeää kuunnella omaatuntoa, varsinkin, kun soittaa muuta kuin uskovaisten tuottamaa musiikkia. Kannattaa miettiä, miltä musiikki kuulostaa kuulijan korvaan.
Voi olla vaarallista alkaa tavoitella arvostusta muusikkona, koska usko saattaa jäädä sivuun elämän tärkeimpänä asiana. Uskovainen voi työskennellä muusikkona, mutta sillä paikalla kannattaa valvoa. Kannattaa keskustella asiasta toisten uskovaisten kanssa ennen valinnan tekoa.

Miten rohkaisisit uskovaisia nuoria musiikin pariin?

Jos musiikki kiinnostaa, niin rohkeasti vaan eteenpäin! Musiikki on suuri Jumalan lahja, josta saamme nauttia. Kysy kaveria mukaan, moni muukin on varmasti kiinnostunut. Aloita niistä lauluista ja melodioista, jotka jo tunnet. Muista, ettei ole kiire, pysähdy pohtimaan musiikin sanomaa. Siionin laulut ovat pieniä saarnoja. Esitä laulu niin, että sanoma välittyy selkeästi.

Laulatko mieluummin suomeksi vai ruotsiksi?

Monia Siionin lauluja ja virsiä on käännetty ruotsiksi. Tämä on tuonut meille Ruotsiin vaihtelua. Kaikki voivat laulaa omalla kielellään, mistä olen kiitollinen. Laulan itsekseni usein suomeksi, koska laulut ovat tutumpia, mutta iloitsen siitä, että voin laulaa ruotsiksi ystävieni kanssa, joille ruotsi on vahvempi kieli. Käännöstyö jatkuu, ja onkin aina mukava saada laulaa uutta ruotsinkielistä laulua ensimmäistä kertaa.

Mistä joulumusiikista pidät erityisesti?

Jouluun kuuluu monenlaista musiikkia. Siionin laululla Päällä synnin maan on tärkeä sanoma. Joulun sanoma tuo rauhan ja valon pimeän keskelle, ja muistuttaa, että Jeesus tuli maan päälle pelastamaan meidät.

Teksti: Pauliina Jensen

Kuva: Ritva Löppönen