Tunteet ovat lahja

Teksti: Iita Sarajärvi

Kuva: Veeti Sarajärvi

18-vuotias Reetta Sarajärvi asuu Petäjässä, Ranualla. Hän rakastaa runoja, pohjoista tähtitaivasta sekä tunturien tuomaa vapautta.

Mitä tunteet sinulle merkitsevät?

Tunteet ovat aina olleet tosi iso osa minua ja olemistani. Olen ollut aika temperamenttinen pienestä saakka ja tuntenut tosi vahvasti. Elämässä muutenkin olen mennyt lähes aina tunne edellä ja järki hieman perässä. Välitän ja rakastan tosi paljon. Rakastan sisaruksiani ja perhettäni yli kaiken. Minulle on myös tärkeää näyttää, kuinka paljon rakastan, sillä tuo rakkauden tunne on sellainen, joka on auttanut kestämään elämää myös silloin, kun ei välttämättä muuten olisi jaksanut.

Miksi tunteet ovat tärkeitä?

Tunteet tekevät ihmisestä juuri ihmisen. Ne ovat lahja Taivaan Isältä ja tekevät tästä elämästä erityisen. Tunteet tuovat merkitystä elämään. Uskon, että elämän tarkoituksena on päästä taivaaseen, mutta heti sen jälkeen ajattelen elämän tarkoituksen olevan rakastaa ja tulla rakastetuksi.

Onko omista tunteista helppoa puhua?

Meillä kotona on aina puhuttu tosi avoimesti kaikesta, myös tunteista. Tunteiden ilmaiseminen varsinkin kotona on ollut yleensä helppoa. Olen pienestä saakka puhunut paljon, myös tunteistani. Tietenkin on ollut aikoja, jolloin se ei ole ollut helppoa. Muillekin ilmaisen tunteitani ihan hyvin, mutta kielteisten tunteiden näyttäminen voi olla vaikeampaa. Inhoan tuottaa pettymystä ja pahaa oloa toisille.

Mitä tunteita usko sinussa herättää?

Pohjimmiltaan usko tuo turvallisuuden ja rauhan tunteen. Arkipäiväisessä elämässä usko aiheuttaa vaikeitakin tunteita. Joskus on epävarma ja epäilevä olo. Iltaisin kun alkaa liikaa pyöritellä ajatuksia, saattaa tulla pelko siitä, olenko varmasti oikealla tavalla uskomassa ja että olenhan nyt uskovainen. Nuorempana äiti aina lohdutti, että kunhan vain on halu päästä taivaaseen ja uskoa synnit anteeksi, se riittää. Kaiken jälkeen usko tuo ihan erityisen lopullisuuden tunteen. Tunteen siitä, kuinka päivän jälkeen voi jättää kaiken Taivaan Isän käsiin. Voi luottaa, että Jumala johtaa meidän elämäämme niin kuin se on tarkoitettu.