Heikentääkö some keskittymiskykyä?

Teksti: Opistolainen

Kuva: Pixabay

Kun saimme monimediataitojen linjan journalistiikan tunneilla tehtäväksi kirjoittaa tekstit aiheesta media ja uutiset, ajattelin, että onpa helppo aihe ja tulen kirjoittamaan tekstin nopeasti. Aika äkkiä minä ja moni muukin huomasimme, ettei se olekaan niin helppo aihe kirjoittaa.

Tosi monella on nykyään puhelin ja sen kautta ollaan myös sosiaalisessa mediassa. Sovellukset ovat kehittyneempiä kuin vaikka viisi vuotta sitten ja niiden algoritmit osaavat koukuttaa. Olen itsekin huomannut, kuinka helposti uppoutuu johonkin sovellukseen ja siinä vierähtää parikin tuntia.

Ensimmäisenä mieleen TikTok

Kun puhutaan somesta ja sovelluksista, tulee ensimmäisenä mieleen TikTok. Voin oman kokemuksen perusteella todeta, että siinä sovelluksessa ei ole mitään hyötyä. Itsestäni ainakin tuntui, että se pilaa oman keskittymiskyvyn pikkuhiljaa, koska videot ovat niin lyhyitä. Eräänä päivänä poistin sen sovelluksen puhelimestani. Se on ollut minulle tosi hyvä päätös.

Saimme aiheesta hyvät keskustelut muutaman kaverin kanssa. Keskustelussa kävi hyvin ilmi, että me kaikki jollain tasolla emme pidä somesta ja siitä, että niin moni on nykyään siellä. Erityisesti pikkusisarusten puhelinten käyttö herätti meissä paljon ajatuksia. Mietimme esimerkiksi, että miksi niin nuorilla on jo puhelimet, koska olemmehan mekin sen ikäisinä pärjätty ilman. Omassa lapsuudessani leikittiin leluilla tosi paljon. Itselleni se on jotenkin vierasta, että nuorimmat pikkusisarukset eivät leikikään niin paljon.

Nn ihan okei, jos ei tiedä kaikkea

Pakko kuitenkin todeta, että on somessa hyviäkin puolia. Esimerkiksi Instagramissa tulee vastaan hyviä reseptejä ja uutisia. En itse lue hirveästi uutisia, joten on ihan hyvä, että uutiset vähän niin kuin löytävät minut. Mielestäni on kuitenkin hyvä seurata jonkun verran uutisia, niin tietää mitä maailmalla tapahtuu. Koko ajan niitä ei tarvitse lueskella, jotta ei ahdistu kaikesta tiedosta. Se on ihan okei, jos ei tiedä kaikkea esimerkiksi jostakin ajankohtaisesta sodasta.

Toivon, että tulevaisuudessa en olisi niin riippuvainen somesta ja puhelimesta ylipäätään. Samaa toivon myös läheisilleni. Se voi olla tosin vaikeaa, koska maailma kehittyy ja somesta tulee isompi osa elämäämme koko ajan.