Täydellisyyden tavoittelu vie vapauden

Teksi: Opistolainen

Kuva: H.H

Näin saat täydellisen elämän, hiukset ja ihon, kerrottiin videoissa. Selatessani TikTokkia etusivulleni tuli usein tämänkaltaista sisältöä. Koin silloin näiden vinkkien olevan itselleni enemmän kuin tarpeen ja pyrinkin noudattamaan niitä, kuten heräämään aamukuudelta lenkille. Mitä enemmän tällaista sisältöä seurasin, sitä enemmän algoritmi sitä minulle tarjosi.

Aloin verrata itseäni somessa näkemiini ihmisiin.

Elämä alkoi tuntua suorittamiselta, jossa pitää pyrkiä kehittymään kaikessa ja tekemään mahdollisimman paljon asioita ollakseen täydellinen versio itsestään, henkisesti ja fyysisesti vahva, suosittu ja ihailtava ihminen, joka ehtii kirjoittaa päiväkirjaa, liikkua ja huolehtia ihostaan. Ulkonäön lisäksi aloin osin tiedostamattanikin verrata itseäni somessa näkemiini ihmisiin myös tavoissa. Olenko varmasti yhtä tehokas kuin nuo muut, mietin. Elämästäni tuli kaavamaista. Tämä saattaa kuulostaa monen korvaan hyvin oudolta, mutta osalle tällaisesta tulee todellisuutta, ja siitä voi olla vaikea päästä pois.

Poistin TikTokin ja vähensin aikaa somessa.

Opistossa poistin TikTokin ja vähensin aikaa somessa. Huomaan nyt, kuinka paljon se vaikutti tapaani nähdä itseni ja muut ihmiset. Teen yhä joitakin näitä asioita, mutta eri syistä. Herään esimerkiksi toisinaan varhain aamulla salille, mutta nyt syy on eri. Aamu on minulle sopivin aika liikkua, koska voin tehdä sen muiden nukkuessa. Keskityn asioihin, joista nautin ja joissa aidosti haluan kehittyä.

Saamme olla vapaita kuin Raamatun pikkulinnut.

Somesta saatava malli tiukasti itseään ja elämäänsä hallitsevasta ihmisestä voi olla nuorelle vahingollinen paitsi psyykkisesti, myös hengellisesti. Arvomme ei perustu tekemisiin. Jumalan silmissä ei merkitse yhtään, mitä olemme saaneet aikaiseksi tai kuinka hyvä elämä on maan päällä, vaan tärkein on usko. Täydellisen elämän tavoittelu voi muuttua vääräksi palvonnan kohteeksi ja etäännyttää Jumalasta. Myös keinot täydellisyyden tavoittelemiseksi voivat olla uskovaiselle sopimattomia, kuten ulkonäöllisen glow upin tavoitteluun liittyvä ehostaminen.

Korostan, ettei itsestään huolta pitäminen ja aktiivisuus ole huono asia. Päinvastoin ne ovat monin tavoin hyödyllisiä, kunhan niitä ei tee vain koska niitä pitäisi tehdä. Elämä on paljon helpompaa, kun ei vaadi itseltään kohtuuttomia. Saamme olla yhtä huolettomia ja vapaita kuin Raamatun pikkulinnut.