Ystävyys on ymmärtämistä

Teksti: Ella Kukko

Kuva: Olli Saari

13-vuotiaat Edla Kinnunen, Hulda Kukko ja Ronja Saari Ylöjärveltä vastaavat ystävyyttä koskeviin kysymyksiin.

Miten olette tutustuneet?

Ronja: Olemme Edlan kanssa tunteneet toisemme jo pienestä asti.
Hulda: Tutustuin Edlaan ja Ronjaan raamattuluokassa, ja tunnin päästä olimmekin jo järjestäneet ensimmäisen yhteisen yökylän.

Onko teillä aina ollut ystäviä?

Ronja ja Edla: Ystäviä on ollut aina. Saa olla kiitollinen siitä, että on aina ollut joku, jolle voi puhua.
Hulda: Minulla ei ole oikeastaan koskaan aiemmin ollut oikeita ystäviä. On tuntunut tosi kivalta, kun on löytynyt ystäviä. On ihanaa, että voi jakaa ystäville kaiken, heidän kanssaan voi viettää aikaa ja he ymmärtävät.

Minkälainen merkitys uskovaisilla ystävillä on teille?

Edla: Uskovaisille ystäville voi olla avoin omista uskonasioista, eikä tarvitse pelätä, etteivät muut ymmärrä.
Hulda: Pidämme iltakyliä uskovaisen kaveriporukan kanssa ja yökyläilemme toistemme luona. Keskustelemme uskonasioista ja pidämme hauskaa. Epäuskoisten kavereiden seurassa voi tulla tilanteita, joissa uskovaisena on hankala olla. Uskovaisten kanssa voi luottaa siihen, että samanlaisia tilanteita ei tule.
Ronja: Jos on esimerkiksi huolia tai murheita uskonasioiden kanssa, niin uskovaisille ystäville niistä on paljon helpompi puhua.

Mitä mieltä olette porukoista? Onko niihin helppoa päästä ja otetaanko uusia ihmisiä helposti porukoihin mukaan?

Hulda: Kaveriporukka on ihana asia. Jos kuuluu porukkaan, tulee tosi hyvä mieli siitä, kun kutsutaan iltakyliin ja muualle.
Ronja: On kiva, että on isoja porukoita. Joskus kun porukassa on monta ihmistä ja joku haluaa tulla siihen mukaan, voi tulla sellainen tilanne, että se ei sovikaan kaikille. Silloin porukoihin voi olla vaikea päästä mukaan.
Edla: Porukoissa on kiva olla osana, koska on aina joku, jonka kanssa voi olla ja jutella. Porukoihin on välillä tosi vaikea päästä, varsinkin silloin, jos muut ovat tunteneet toisensa kauemmin ja itse menee uutena mukaan.

Mitä haluaisitte sanoa niille, jotka tuntevat olonsa yksinäiseksi uskovaisten keskellä?

Edla: Mene rohkeasti tutustumaan muihin uskovaisiin esimerkiksi raamattuluokassa tai seuroissa.
Ronja: Jos tuntuu, että on vaikea löytää uskovaisia kavereita, voi puhua sisaruksille tai vanhemmille yksinäisyydestään.
Hulda: Jos luokallasi on uskovaisia, voit yrittää tutustua heidän kanssaan. Puhu jollekin yksinäisyydestäsi, ettet jää yksin asian kanssa.

Kuvassa Hulda Kukko, Ronja Saari ja Edla Kinnunen.